Presentaties
Presentaties
Tijdens de presentaties delen sprekers in 30 minuten hun expertise en inzichten over uiteenlopende onderwerpen binnen het onderwijs. De sessies zijn informatief, denk aan onderwerpen zoals: Flexibele leermiddelen Creatieve Industrie en Productietechniek, Omgaan met wet- en regelgeving kinderopvang, Artificial Intelligence in het onderwijs en veel meer.
De presentaties worden verdeeld over twee dagdelen:
-
Ochtendprogramma: (11:00 - 11:30 uur en om 11:45 - 12:15 uur)
-
Middagprogramma: (14:00 – 14:30 uur en om 14:45 – 15:15 uur)
08
1
Accreditatie Tandartsassistent en doorstroom
Zorg en Welzijn, AG opleidingen
KNMT en Consortium Beroepsonderwijs
11.00 uur | Zaal 24
Het behalen van het diploma Tandartsassistent hoeft geen eindpunt binnen het vak te zijn. Doorstroom naar een volgende fase is mogelijk via geaccrediteerde organisaties. We vertellen over de ontwikkelingen omtrent accreditatie binnen het vakgebied tandartsassistent, met mogelijke doorkijk naar doktersassistent.
Je krijgt inzicht waar je als opleider aan moet voldoen als je na- en bijscholing wilt gaan verzorgen. Bijvoorbeeld in het kader van je alumnibeleid.
16
1
Examinatoren trainen in de beroepspraktijk
mbo breed
Consortium Beroepsonderwijs
11:00 uur | Zaal 16
Ga je praktijkexamens afnemen in de beroepspraktijk? Waar moet je dan rekening mee houden? Welke do’s en dont’s zijn er? Hoe zorg je voor borging en afstemming van onderwijs en praktijk? In deze presentatie, in samenwerking met OPPstap, delen we ervaringen over het trainen van examinatoren in de broepspraktijk.
07
1
Omgaan met wet- en regelgeving Kinderopvang
Zorg en Welzijn
Consortium Beroepsonderwijs
11:00 uur | Zaal 17
De afgelopen jaren zijn er verschillende wetten en regels gewijzigd binnen de kinderopvang. Dit alles om de kwaliteit van de kinderopvang in ons land te vergroten. Hierdoor vraagt de huidige kinderopvang geschoolde en bekwame professionals.
In deze presentatie krijg je handvatten om jouw studenten voor te bereiden op het werken in de kinderopvang met de geldende wet- en regelgeving.
12
1
Differentiatie in het (v)mbo
vmbo en mbo Techniek
Consortium Beroepsonderwijs
11:00 uur | Zaal 19
Bij Consortium Beroepsonderwijs staat differentiatie in het mbo centraal. Door de intensieve samenwerking tussen vmbo en mbo zorgen we voor een naadloze overgang voor studenten. We bieden onderwijs op maat, zodat iedere student de ondersteuning krijgt die nodig is. Zonder het lesrooster aan te passen, bieden we variatie in leeractiviteiten binnen de reguliere lessen.
Interesse hoe we dit doen? Kom langs!
18
1
Breed opleiden MBO2 Flex: ROC Rivor vertelt!
mbo breed
ROC RIvor en Consortium
11:00 uur | Zaal 22
Met MBO2 Flex legt de student een solide basis voor zijn carrière, ongeacht de richting die hij kiest.
Flexibel, persoonlijk en toekomstgericht – dát is MBO2 Flex. De leerling bepaalt de koers, de school biedt de mogelijkheden! Om te weten te komen wat er allemaal moet gebeuren om het onderwijsproces om te zetten naar breed opleiden ben je in deze presentatie aan het juiste adres! Wij informeren je over de ontwikkelingen binnen het (brede) opleiden op niveau 2.
14
1
Onderwijs ontwerpen vanuit 4C/ID in de praktijk
vmbo en mbo breed
Consortium Beroepsonderwijs
11:00 uur | Zaal 26
Studenten steeds zelfstandiger complexere beroepstaken laten uitvoeren. In ons materiaal realiseren wij dit met behulp van het 4C/ID-model. Na een korte introductie in de theorie laten we zien hoe onze ontwikkelteams deze aanpak toepassen. Wij bespreken de uitdagingen en keuzes die we maken om beroepsgericht handelen centraal te stellen in het leren van studenten.
17
1
Het stimuleren van onderzoek doen door de mbo-student
mbo breed
Practor en Consortium Beroepsonderwijs
11:45 uur | Zaal 16
Door de leermodule Het doen van onderzoek leren mbo-studenten onder andere onderzoekend te handelen, nieuwsgierig te zijn en gerichte vragen te stellen. De student ontwikkelt een proactieve en onderzoekende houding.
Deze leermodule is herzien en vernieuwd in samenwerking met het practoraat. Nieuwsgierig?
Samen met Jorick Scheerens, programmadirecteur bij Practoraten laten we de toegevoegde waarde en praktische inzet van deze leermodule zien.
11
1
Flexibel onderwijs in de Creatieve Industrie
mbo Creatieve Industrie
Consortium Beroepsonderwijs
11:45 uur | Zaal 17
Mogelijkheden en tools voor het curriculum en lerend kwalificeren.
Wil je als docent meer flexibilisering in je onderwijs?
Tijdens deze interactieve presentatie krijg je inspiratie van collega’s en andere onderwijsprofessionals over flexibilisering van het curriculum en valideren/examineren.
Met concrete voorbeelden word je meegenomen in de wereld van beroepsopdrachten en feedback binnen de creatieve industrie. Door gebruik te maken van deze ‘tools’ kunnen we beter inspelen op de leerbehoefte van de student. Denk hierbij aan flexibiliteit in:
- het leertempo
- de leeromgeving
- individueel- en groepsonderwijs
- feedback en beoordelen
- valideren en/of examineren
Deze sessie biedt praktische handvatten en innovatieve oplossingen om het onderwijs af te stemmen op de dynamische en vaak veranderlijke verwachtingen.
13
1
Lesmateriaal uitwisselen met collega-docenten
Bouw/Infra/GWW en mbo Techniek
Consortium Beroepsonderwijs
11:45 uur | Zaal 19
Ben je al bekend met het uitwisselingsplatform van het Consortium Beroepsonderwijs? Op het platform, ontwikkeld op verzoek van scholen, vind je allerlei lesmateriaal van collega-docenten. Dit kun je direct in je eigen lessen kunt inzetten. Omdat het een community is, kun je ook collega’s helpen door jouw lesmateriaal met hen te delen. Hierdoor breng je de samenwerking en kennisdeling naar een hoger niveau. We laten zien hoe het platform werkt aan de hand van het materiaal van bouwfysica van Bouw-Infra niveau 4. Van, voor en door het beroepsonderwijs!
10
1
Dementieonderwijs: studenten beter beslagen ten ijs
Zorg en Welzijn
Alzheimer Nederland
11:45 uur | Zaal 22
We willen dat studenten goed voorbereid zijn als zij gaan werken met mensen met dementie. Alzheimer Nederland hoort graag aan welke leermiddelen over dementie behoefte is. Wij willen namelijk naar aanleiding van deze sessie tools ontwikkelen voor het curriculum met als doel om het dementieonderwijs te verbeteren (project DEMPACT). Kom langs en deel je ideeën!
09
1
Lerend Kwalificeren: Voorbereiding Pabo
Zorg en Welzijn
MBO Raad
11:45 uur | Zaal 24
Lerend Kwalificeren lastig? Het keuzedeel Voorbereiding Pabo aan de hand van het ontwikkelingsgericht portfolio laat zien dat het kan! Het keuzedeel begeleidt studenten voor op de pabo voor een goede doorstroom mbo-hbo.
15
1
Levensecht leren in lesmateriaal PrO-Entree
PrO en Entree
Consortium Beroepsonderwijs
11:45 uur | Zaal 26
Het ontwikkelteam PrO-Entree maakt theoretische en praktische content, afgestemd op diverse assistentprofielen. Wij laten de nieuwste ontwikkelingen zien en samen ontdekken we hoe we levensechtleren vorm kunnen geven.
40
2
Dementieonderwijs: studenten beter beslagen ten ijs
Zorg en Welzijn
Alzheimer Nederland
14.00 uur | Zaal 22
We willen dat studenten goed voorbereid zijn als zij gaan werken met mensen met dementie. Alzheimer Nederland hoort graag aan welke leermiddelen over dementie behoefte is. Wij willen namelijk naar aanleiding van deze sessie tools ontwikkelen voor het curriculum met als doel om het dementieonderwijs te verbeteren (project DEMPACT). Kom langs en deel je ideeën!
36
2
Flexibel maatwerk voor vmbo-onderwijs
vmbo Techniek
Consortium Beroepsonderwijs
14:00 uur | Zaal 16
In een jarenlange samenwerking met vmbo-scholen, hebben wij inhoudelijke leermiddelen ontwikkeld voor de profielen PIE en BWI. Wij laten zien hoe je deze flexibele leermiddelen kunt inzetten voor onderwijs op maat, afgestemd op de behoeften van jouw regio en school.
38
2
Jouw lesmateriaal Technicus Engineering verbeteren?
Technicus Engineering
Consortium Beroepsonderwijs
14:00 uur | Zaal 17
Ben je op zoek naar flexibele leermiddelen die aansluiten op de specifieke behoeften van jouw school en regio? Samen met mbo-scholen hebben wij inhoudelijke leermiddelen ontwikkeld die nieuwe mogelijkheden bieden en studenten beter voorbereiden op de praktijk.
Benieuwd hoe je deze leermiddelen, met onze ondersteuning, makkelijk in kunt zetten in je lessen? Wij laten het zien in deze presentatie.
32
2
Wetenschappelijk onderzoek vertaald in onze producten.
Zorg en Welzijn
Consortium Beroepsonderwijs
14:00 uur | Zaal 19
Onderzoekers van universiteiten en mbo-docenten werken samen om wetenschappelijke onderzoeken te vertalen in Zorg en Welzijn lesmateriaal voor de mbo-student. Hierdoor zijn zij in begrijpelijke taal op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten. In de presentatie laten we zien hoe dit gebeurt en laten we enkele concrete voorbeelden zien. Aan het einde van de presentatie ontvang je informatie en websites die je kunt inzetten in je lessen.
34
2
Passende interventies voor goede zorgverlening
Zorg en Welzijn
Vilans en Consortium
14:00 uur | Zaal 24
Wat zijn eigenlijk passende interventies en waar vind je ze? Zijn de websites waar jij op zoekt wel betrouwbaar? Veel vragen in het doolhof van passende interventies. Vilans helpt je bij het zoeken, vinden en vergelijken van werkende interventies uit betrouwbare bronnen. Je krijgt tips om studenten te helpen zoeken en kritisch te (blijven) kijken naar gevonden informatie.
42
2
Internetbronnen in Open Source
breed
Consortium Beroepsonderwijs
14:00 | Zaal 26
Presentatie over de inzet van internetbronnen, ondersteund door A.I.-technologie, in combinatie met Open Source-materiaal. Tijdens de Landelijke Onderwijsdag zullen we deels toegang hebben tot de Open Source-materialen, waardoor we concrete praktijkgerichte voorbeelden kunnen laten zien.
37
2
Integreer Greenkarting in jouw onderwijs
pro, vmbo en mbo Techniek
Consortium Beroepsonderwijs
14:45 uur | Zaal 16
Bekijk hoe je het Greenkart-lesmateriaal kunt opnemen in jouw onderwijs! We laten zien hoe de spannende activiteiten vorm krijgen. Gamificatie in zijn mooiste vorm! Daarnaast kunnen we samen de Greenkart-community verder versterken.
39
1
Flexibele lesmaterialen Productietechniek
MEI 2-3
Consortium Beroepsonderwijs
14:45 uur | Zaal 17
In een jarenlange samenwerking met mbo-scholen, hebben wij inhoudelijke leermiddelen ontwikkeld voor MEI 2-3. Op basis van deze expertise hebben we samen met verschillende mbo-scholen het nieuwe kwalificatiedossier Productietechniek van inhoud voorzien. In deze presentatie delen de collega's van deelnemende scholen hoe zij deze flexibel inzetbare materialen toepassen in hun onderwijs.
33
2
Achtergronden Keuzedeel Verdieping Kraamzorg K1432
Zorg en Welzijn
Consortium Beroepsonderwijs
14:45 uur | Zaal 19
Ben je benieuwd hoe het examen en de beroepsopdracht tot stand zijn gekomen? Welke achtergronden er zijn gebruikt? Hoeveel bevallingen de student moet bijwonen en hoe de beroepsopdracht de student daarop voorbereidt? Je hoort het in deze presentatie. Bij de ontwikkeling van dit keuzedeel werken wij samen met ROC Menso Alting en de Landelijke Kraamzorgorganisatie.
41
2
Breed opleiden MBO2 Flex: ROC Rivor vertelt!
mbo breed
ROC RIvor en Consortium
14:45 uur | Zaal 22
Met MBO2 Flex legt de student een solide basis voor zijn carrière, ongeacht de richting die hij kiest.
Flexibel, persoonlijk en toekomstgericht – dát is MBO2 Flex. De leerling bepaalt de koers, de school biedt de mogelijkheden! Om te weten te komen wat er allemaal moet gebeuren om het onderwijsproces om te zetten naar breed opleiden ben je in deze presentatie aan het juiste adres! Wij informeren je over de ontwikkelingen binnen het (brede) opleiden op niveau 2.
35
2
Hoe zet je een Innovatief Trainingscentrum op?
Zorg en Welzijn, Creatief en Techniek
Landstede
14:45 uur | Zaal 24
In het Landstede Innovatief trainingscentrum komen zorg en technologie samen. Studenten, bedrijven en instellingen kunnen er leren, experimenteren en samenwerken met nieuwe leer- en zorgtechnologie voor het werkveld van zorg en welzijn.
Het is ook een plek waar studenten van andere opleidingen projecten uitvoeren. Denk aan AV studenten die filmmateriaal maken voor de Immersive Room, ICT studenten die games ontwerpen voor de studenten van de zorgopleidingen.
In deze presentatie gaan we in op de vraag hoe je een Innovatief Trainingscentrum opzet:
- Waar begin je?
- Welke financiële mogelijkheden zijn er?
- Wat zijn de do's en don'ts?
- Doorontwikkeling na een subsidie.
43
2
CompetentNL: Basis voor skillsgericht opleiden
mbo breed
S-BB
14:45 uur | Zaal 26
Veel sectoren kampen met een chronisch tekort aan menskracht. CompetentNL, onderdeel van S-BB, helpt bij een betere aansluiting tussen de gevraagde skills op de arbeidsmarkt en het beroepsonderwijs. We laten jullie zien hoe wij te werk gaan en wat we voor de scholen kunnen betekenen.